Zapisano u kamenu

Projekt Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule o otočiću Vrniku

Svake godine Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije raspisuje natječaj za program Baština, potprogram Čuvari baštine. Zadana tema ove godine je Priče moga kraja. Srednja škola Petra Šegedina odlučila se prijaviti s projektom Zapisano u kamenu pod mentorstvom Glorije Petković, prof. i Ines Peručić Blitvić, prof. Ideja je bila potaknuta s dva glavna cilja. Prvotno smo željeli odati počast starima Škojarima, klesarima i ljudima koji su mukotrpno radili u kâvama, koji su na Škoju teško živjeli, rano umirali… Drugi cilj bio je potaknuti mlade ljude da čuvaju kulturno – povijesnu baštinu i običaje te da ih prenesu na buduća pokoljenja.

Vrnik je danas poznat po svjetskim, slavnim osobama koje tamo ljetuju, no malo tko zna za njegovo pravo blago – „kamene“ priče. Sakupljanje tih priča predstavljalo je izazov jer ne postoji knjiga koja je posvećena vrničkim običajima i obradi kamena na Škoju.

Uz trud učenika, koji su prikupljali priče svojih djedova i baka, uspjeli smo stvoriti knjižicu koja čuva te uspomene. U knjižici su priče vezane uz običaje Gospe od Škoja, škojarski govor, običaji vezani uz poklade, tehnike vađenja kamena, o sjećanjima na školu i njezinih 18 učiteljica i učitelja, o svjetskim građevinama koje su građene od vrničkog kamena, o 29 kâva, o jedinom telefonu na Škoju, o Vrničkim igrama, anegdote, riječi koje se više ne koriste, o zimi na Škoju…

Zajedno smo se s našim kazivačima smijali, ali i pustili pokoju suzu. Nije nam sve išlo baš glatko te je bilo dosta poteškoća na tom našem, istraživačkom putu. Mislili smo i odustati od projekta u trenutku kada je preminuo jedan od naših glavnih suradnika – gospodin Vlatko Kučija. Gospodin Kučija trebao nam je biti glavni kazivač i možda jedini koji je znao nešto o tradicionalnom škojarskom plesu Sirotici.

Nekoliko puta išli smo na Škoj i to po svim vremenskim (ne)prilikama, a imali smo i bliski susret s morskom pijavicom. Tamo smo snimali kadrove za naš video. Učenici su imali obilje materijala i nije bilo lako to sve posložiti u jednu smislenu cjelinu. Međutim, u tome su uspjeli što dokazuje drugo osvojeno mjesto na Festivalu izvrsnosti koje se održalo 23. travnja u Solinu. Konkurencija je bila izuzetno jaka. Prvo mjesto osvojila je Obrtnička škola iz Splita koja je za svoj projekt napravila Priče Hajduka.

U prepunoj dvorani Centra za kulturu Korčula, dana 10. svibnja, Škojarima i Korčulanima prezentirali smo naš projekt. Bilo je nadasve emotivno. Učenici su čitali priče, zatim smo pustili video, a mentorice su se na kraju zahvalile svima koji su nam pomogli i istaknule da je sve rađeno isključivo iz ljubavi prema rodnom kraju. Bilo je u publici onih koji su pustili suzu koja se negdje duboko krila u njima, a citiramo jednog starijeg Škojara koji je rekao „plaka san ko malo dite, jer su mi se vratila sjećanja na djetinjstvo“.

Projekt mislimo i dalje razvijati, stoga molimo sve one Škojare i prijatelje Škoja koji žele podijeliti svoja sjećanja na djetinjstvo provedeno na Škoju ili koji raspolažu s bilo kakvom informacijom o Sirotici i ostalim običajima da nam se obrate. Posebno nas zanima tradicionalni ples Sirotica o kojoj gotovo pa nitko ništa ne zna.

Koraci su se zaboravili – glazba na harmonici također. Naša je želja da se ona obnovi i zapleše isto kao nekada prije 60-ak godina kada se zadnji put izvodila na balarini. Želimo da se spasi to kulturno blago i prenese na buduća pokoljenja!

Na kraju želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli na ovom putu kao i našoj školi koja nam je pružila podršku. Ovaj projekt nije samo zapisan u kamenu, već i u našim srcima kao dragocjeno iskustvo zajedništva i istraživanja.

p.s. knjižica će biti dostupna u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali Korčula.

 

Gloria Petković, prof.

Ines Peručić Blitvić, prof.

Više podataka o ovom prekrasnom otoku možete pronaći OVDJE