Zanimljivosti o povijesti bikinija

Bikini, dvodijelni kupaći kostim bez kojega ne možemo zamisliti odlazak na plažu predstavljen je na današnji dan 5.srpnja 1946. godine na modnoj reviji u Parizu.

Iako je bikini kao dvodjelni ženski kostim, pod tim imenom, ušao u povijest mode tek sredinom 20. stoljeća, preteće tog kupaćeg kostima datiraju još iz vremena minojske civilizacije od 1600. pr. Kr. Također, odjevni predmet nalik bikiniju nosile su žene u antičkom Rimu, što je posvjedočeno na muralima i freskama iz tog vremena.

Što se tiče suvremenog bikinija on je nastao u Francuskoj po završetku Drugog svjetskog rata, 1946. godine. Modni dizajner Jacques Heim izradio je oskudni dvodjelni kupaći kostim za žene i prozvao ga Atom, najmanji kupaći kostim na svijetu. Istodobno, modni dizajner Louis Reard počeo je prodavati istovjetni proizvod na francuskoj rivijeri koji je prozvao bikini prema istoimenom pacifičkom otočju preuzevši naslov izumitelja tog odjevnog predmeta.

Nakon predstavljanja u Parizu bikini se masovno počeo prodavati u SAD, no nailazio je na žestoke kritike. Tek 60-tih godina prihvaćen je kao ugodna modna kombinacija za kupanje. Od tada doživljava brojne kreacije, no ostaje dio obavezne opreme za kupanje. Koji kroj, veličinu ili dezen izabrati, ovisi o vašem ukusu, a danas je više nego ikada dostupan u brojnim bojama, krojevima i dezenima.

Ojdana Koharević