Udruga Autizam 365: Dosta je!!!

Udruga Autizam 365 iz Splita uputila je javni i kako kažu posljednji apel te od gradske vlasti javno traže da iznesu planove i rokove za izgradnju zgrade Centra za autizam Split
‘Gotovo dva mjeseca su prošla od kada smo tražili javnu objavu konkretnih rokova i plan izgradnje nove zgrade Centra za autizam u Splitu, koja je najavljena nakon medijskog pritiska roditelja. Od tada nismo dobili nikakav odgovor gradonačelnika Ivica Puljak, koji je u međuvremenu predstavio desetke projekata, među kojima nije i projekt nove zgrade Centra za autizam.’ kažu u apelu.
Prema posljednjim informacijama koje je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Mario Negotić iznio u jednom medijskom nastupu, zemljište na Zenti na kojem bi se trebala graditi nova zgrada nije u potpunosti gradsko.


‘Iako je gospodin Negotić najavio da će do kraja 2024. godine biti izrađena projektna dokumentacija, a kroz dvije i pol godine izgrađena škola, teško je povjerovati u te navode, budući da još nije riješeno ni vlasništvo nad zemljištem.’ poručuju iz Udruge Autizam 365.
Već ove jeseni OŠ Centar za autizam Split upisat će desetak nove djece iz autističnog spektra, a dodatni prostor nije osiguran, niti je poznato hoće li dio polaznika nastavu i dalje moći pohađati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.
‘Godinama su naša djeca na margini društva, zanemarena, u suterenu vlažnih stambenih zgrada, bez osnovnih uvjeta za obrazovanje. Godinama slušamo obećanja, od kojih se nijedno nije ispunilo. Ove godine odlučili smo reći dosta.’ navode iz Udruge Autizam 365.
Zato posljednji put apeliraju na gradonačelnika Splita da javnosti iznese plan i rokove izgradnje nove zgrade Centra za autizam Split te da osigura pohađanje nastave dijela naših polaznika u Nadbiskupskom sjemeništu.
‘To je minimum što su naša djeca zaslužila, s obzirom na godine zanemarivanja i svakodnevnog boravka u neljudskim uvjetima.’ tvrde u Udruzi Autizam 365.