U Imotskom otkriven spomenik Mercedesu

U Imotskom je danas bio poseban dan. Pred nekoliko tisuća ljudi koji su se okupili unatoč velikoj vrućini, otkriven je spomenik Mercedesu 115, popularnoj Miniki.

Minika je ujedno i simbol imotskih iseljenika sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Spomenik je isklesan od kamena u prirodnoj veličini iza kojih su velike kamene gromade, simboli imotskog krša između kojih je malo škrte zemlje i autohtono bilje.

U prigodnom programu otkrivanja spomenika sudjelovali su HPO Gradska glazba Imotski, Mandolinski orkestar, KUD Dikovača, Rahaela Ujević I Ružica Bušić, Roko Mustapić, Roko Rebić…

Prolomio se i pljesak nazočnih za mlade kipare iz Splita, Zagreba, Rijeke, Danske te Slovenije koji su iskelsali ovaj nesvakidašnji spomenik.

Kameni spomenik okružili su i desetci Mercedesovih oldtimera, tu je čak bio i jedan autobus star šezdesetak godina, naravno, marke Mercedes.

Imotski gvardijan fra Zoran Kutleša i okolni puk izmolio je molitvu za sve imotske gastarbajtere koji su zaslužni za ovaj dan, a onda je Ivan Topić Nota idejni začetnik ovog spomenika uz pomoć unuka Jure otkrio kamenog ljepotana.

U prigodnom govoru, Nota je pozdravio sve nazočne, domaće i goste te istaknuo “Dobro došli u Imotski, ovdje su ljudi, ovdje je osmjeh, ovdje je duša…”

Nakon otvorenja, satima se čekao red za fotografiranje s ovom novom novom turističkom atrakcijom u Imotskom.

Luka Kolovrat