Stefan Milenković u Hrvatskom domu

Omiljen gost splitskih pozornica, slavni violinst proslavljen blistavim interpretacijama još u dječačkoj dobi, Stefan Milenković, vraća se u Split s novim autorskim programom, klasikom svjetske literature u aranžmanu za violinu i gudače – scenskom kantatom Carmina Burana Carla Orffa. Koncert sa  Zadarskim komornim orkestrom održat će se 5. lipnja u 20 sati, u Hrvatskom domu Split.

Kazališni karakter Carmine Burane, koji proizlazi iz Orffova koncepta Theatrum Mundi, u kojem su glazba, pokret i govor nerazdvojni, u spoju s moćnom glazbom u kojoj se arhaične melodije prožimaju snažnim ritmovima i bogatom orkestracijom, nose kvalitetu životnosti i energije koji je čine jednim od remek-djela glazbe 20. stoljeća. Iako postoji u dvjema autorovim verzijama, jednoj za veliki sastav zbora i orkestra, drugoj za sastav zbora, udaraljki i klavira, glazba Carmine Burane privlači i druge glazbenike i postoji u brojnim različitim aranžmanima.

Stefan Milenković pronašao je u skladateljici klasične, kazališne i filmske glazbe, Ani Krstajić, idealnu suradnicu u ostvarenju ideje o interpretaciji ovoga Orffova djela. Njezina je obrada za violinu i gudače Carmine Burane dosad zaživjela na nizu koncerata, na kojima Stefan Milenković surađuje s ansamblom Camerata Novi Sad.
Ojdana Koharević