Primorac: ‘Mi znanstvenici imamo zadatak svijet napraviti boljim mjestom za život!“

Najznačajniji znanstveni događaj godine – „13th ISABS Conference onApplied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine“ (www.isabs.hr) u organizaciji Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (ISABS), Specijalnebolnice „Sv. Katarina“ i Klinike Mayo, vodeće zdravstvene institucije u Sjedinjenim AmeričkimDržavama, u suradnji s Američkom akademijom za forenzičke znanosti (AAFS) te uz potporuHrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za humanugenetiku (HDHG) i Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu, Sveučilišta uSplitu i Instituta za antropologiju, svečano je zaključen nakon što je Split proteklih dana kao grad domaćin bio u fokusu svjetske znanstvene javnosti. Svjetska znanstvena elita je ovoga tjedna upravo iz Splita u svijet poslala poruke o najnovijim znanstvenim i medicinskim postignućima iz personalizirane i regenerativne medicine teforenzične i antropološke genetike.

U radu Konferencije je sudjelovalo oko 500 uglednih znanstvenika iz vodećih svjetskih znanstvenih institucija te tri Nobelovca – SirRichard Roberts, prof. dr. Gregg Semenza i prof. dr. Svante Pääbo. Na kongresu suprikazani do sada nikad viđeni rezultati genske i stanične terapije, tkivnog inženjeringa,cjelogenomske analize u novorođenčadi i novih smjerova razvoja imunoterapije u liječenjukarcinoma. U zaključnoj riječi, prof.dr.sc. Dragan Primorac, osnivač i predsjednik ISABS-a, još jednom jezahvalio svim sudionicima, posebno studentima i mladim znanstvenicima, kao ipredstavnicima medija te sponzorima, koji su svesrdno podržali Konferenciju.

Najavio je sljedeću ISABS konferenciju na kojoj će se u Hrvatskoj ponovno okupiti najveći svjetskiznanstvenici, kao i uvijek do sada, s najaktualnijim temama i najnovijim znanstvenimpostignućima. Na kraju, posebno se zahvalio članovima organizacijskog odbora i volonterima,pozvanim predavačim, sponzorima, medijima bez čijeg uloženog truda i energije ne bi bilo moguće organizirati konferenciju na ovoj razini. Svima je poručio: ‘Usudite se sanjati veliko, mi znanstvenici imamo zadatak svijet napraviti boljim mjestom za život.”

Konferencija je održana u Splitu od 17. do 20. lipnja 2024. godine, s iznimno bogatimznanstvenim programom. Tako je održana sekcija posvećena pok. prof. dr. sc. Mosesu Schanfieldu, uglednom američkom forenzičaru i jednom od osnivača ISABS-a, koji jesudjelovao u identifikaciji skeletnih ostataka iz masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj iBosni i Hercegovini. U radu sekcije sudjelovali su najpoznatiji svjetski forenzični genetičari, a predsjedali su prof. Henry Lee, jedan od najpoznatijih forenzičara današnjice i prof. dr. Damir Marjanović, ravnatelj Instituta za antropologiju iz Zagreba.

Tijekom konferencije održan je i čitav niz popratnih događanja, kao što su radionicaNutrigenomics 365, Prva konferencija Međunarodnog društva stručnjaka za regenerativnumedicinu (IARMES), sastanak Liječničke i antidopinške komisije Europskog olimpijskogodbora te predstavljanje nekoliko izuzetno zanimljivih knjiga.