Prijem za zlatne rukometaše iz Kaštela

Na Europskom prvenstvu gluhih u rukometu koje se u svibnju održalo u njemačkom gradu Frankethalu, reprezentacija Hrvatske osvojila je zlatnu medalju. Ovo je četvrto uzastopno zlato kojeg su naši reprezentativci donijeli kući, a ukupno je to šesto zlato sa europskih natjecanja. Među reprezentativcima koji su ostvarili ovaj veliku uspjeh su i Kaštelani, braća Ilija i Mateo Perak, članovi Županijskog sportskog saveza gluhih.

 

U časti njima i njihovom uspjehu u kaštelanskoj Gradskoj upravi upriličen je svečani prijem, na kojem su uz zlatne reprezentativce sudjelovali i tajnik Županijskog saveza Miro Opačak te prevoditeljica hrvatskog znakovnog jezika Mihaela Babić, a u ime Grada Kaštela ugostili su ih dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i zajedničke poslove, Antonia Kljaić.

Tajnik Miro Opačak zahvalio se na prijemu vrhunskih sportaša ujedno i olimpijaca čija su imena uklesana na splitskoj Zapadnoj obali i kazao kako savez radi na što većem uključivanju u sport djece oštećenog sluha, jer su često sami i izolirani, a prema informacijama veliki broj ih je i u Kaštelima, pa je ovakva promocija način da ih se odvoji od digitalnih sadržaja i usmjeri ka sportu.

Dogradonačelnica Matok-Bosančić poručila je kako su braća Perak i njihovi suigrači ponos Hrvatske i Kaštela.

„Grad Kaštela podržava sve vrhunske sportaše, a ovo nam je posebna čast jer je riječ o sportašima koji su se izborili da imaju jednake mogućnosti kao i ostali te svojim uspjehom motiviraju mlade ljude da se uključe i populariziraju sport kod svih osoba sa invaliditetom“ rekla je Matok-Bosančić.

 

Hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju gluhih dogodine očekuje nastup na Olimpijskim igrama u Japanu, pa se s razlogom nadaju još jednoj medalji u njihovoj bogatoj riznici s obzirom da su do sada osvojili pet olimpijskih zlata, jedno srebro i dvije bronce.

 

„U Hrvatskoj je registrirano 15 tisuća osoba koje imaju poteškoće sa sluhom različitog stupnja, od toga ima oko 500 sportaša. Ja sam nagluh ali naravno znam pričati i znakovnim jezikom, tako da na taj način komuniciramo na terenu i pratimo upute trenera. Ovim putem pozivam roditelje djece sa poteškoćama sluha da se slobodno jave i vide da će kroz sport biti prihvaćeni i da mogu uspjeti u životu“, kazao je Ilija i još jednom se posebno zahvalio na prijemu.

Ojdana Koharević