Prihvaćen program 70. Splitskog ljeta

Program 70. Splitskog ljeta prihvaćen je u utorak na sjednici Festivalskog vijeća kojim je predsjedala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Jubilarno izdanje jednoga od najstarijih i najuglednijih kazališnih festivala u Hrvatskoj donosi četiri premijerna naslova – jedan operni, dva dramska i jedan baletni – te niz repriznih i gostujućih izvedbi uz bogat koncertni i popratni program.

– Program 70. Splitskog ljeta bogat je i ambiciozan, ali i u skladu s našim produkcijskim mogućnostima – izjavio je ravnatelj 70. Splitskog ljeta i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split Vicko Bilandžić: – U sklopu opernog programa izvest će se tri naslova. Premijerno će scenski biti postavljena kantata „Carmina Burana“ Carla Orffa na Peristilu gdje tradicionalno otvaramo Splitsko ljeto. Izvedbama će ravnati maestro Ivan Hut, a režirat će je svjetski poznati operni redatelj Michał Znaniecki. Uz reprize nezaobilazne “Aide” na Peristilu i “Era s onoga svijeta” koji je sjajno zaživio na novoj pozornici na Benama, za završnicu festivala priprema se i operni gala-koncert u Galeriji Meštrović, na jednoj od najatraktivnijih splitskih otvorenih scena – naglasio je ravnatelj Splitskog ljeta.

  1. Festival će se održavati od 15. srpnja do 14. kolovoza.

„Gospođa Bovary“ baletna je premijera koreografkinje Valentine Turcu kojom se Splitsko ljeto nakon duljeg vremena vraća na scenu na Prokurativama, a reprizno će se na Benama izvesti i „Veliki Gatsby“, jedna od najuspješnijih baletnih produkcija splitskog HNK posljednjih sezona. Dramski program donosi dva premijerna naslova – monodramu „Judita“ u režiji Dražena Krešića kojom se, u meditativnom ambijentu crkve sv. Jere na Marjanu, obilježava 500 godina od smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, te dramu „Priče s trajekta“, autorski projekt redateljice Anice Tomić, dramskog pisca Ivora Martinića i dramaturginje Jelene Kovačić, te dvadesetak glumaca splitskog HNK i gostujućih glumaca. Izvedbom na trajektu privezanom na Gatu sv. Duje u splitskoj luci, Splitsko ljeto nastavlja tradiciju ambijentalnih predstava, jedne od ključnih značajki festivala. U repriznom dramskom programu Splitskog ljeta i ove godine svoj scenski život na Sustipanu nastavlja „Smij i suze starega Splita“, najdugovječnija od aktualnih dramskih predstava festivala i splitskog teatra, a na Plinaru, u dvorište HNK Split vraća se i prošlogodišnja uspješnica „Gazdarica“ uz atraktivne gostujuće dramske naslove.

Koncertni je program raznovrstan, koncipiran u širokom stilskom spektru, s izvođačima od velikih do manjih ansambala i renomiranih solista sa snažnim naglaskom na hrvatske izvođače dokazane ne samo na domaćim nego i svjetskim scenama. Od Ladarica i Orkestra Hrvatske ratne mornarice do nastupa proslavljenog talijanskog tenora, operne zvijezde Fabija Armiliata, koji je nastupao u njujorškom Metropolitanu i milanskoj Scali, niz je glazbeničkih imena kojima će se obogatiti glazbeni program jubilarnog izdanja Splitskog ljeta. A u popratnom programu izdvaja se izložba 70. godina Splitskog ljeta kojom se i Muzej grada Splita pridružuje velikom jubileju.

U brojkama, 70. Splitsko ljeto donosi gotovo 50 scenskih izvedbi, od čega devet opernih, sedamnaest dramskih, četiri baletne te čak petnaest koncerata na šesnaest lokacija u gradu i izvan Splita.

Ojdana Koharević