Posjet studenata Filozofskog fakulteta u Splitu Zvjezdanom selu Mosor

Za studente Filozofskog fakulteta u Splitu, Zvjezdano selo Mosor je trinaestu godinu za redom i drugi put ove godine organiziralo izvanučioničku nastavu u području Poljica. U programu je sudjelovalo 6 studentica Studija učitelja, a u sklopu kolegija „Izvanučionička nastava u obrazovanju za održivi razvoj“. Studentice je vodila nositeljica toga kolegija, izv. prof. dr. sc. Vesna Kostović-Vranješ. Program su realizirali prof. Bože Ujević, ravnatelj OŠ Kamen-Šine, te Tomislav Nikolić, voditelj programa Škole u prirodi Zvjezdanog sela Mosor i tajnik Udruge.

U okviru ove nastave, studentice su najprije posjetile izvor rijeke Žrnovnice, gdje im je Tomislav Nikolić održao kraće predavanje o važnosti voda, te o biljnom i životinjskom svijetu na i u okolici izvora. Terenska nastava je nastavljena posjetom crkvi Sv. Jure na Gracu, te crkvi Sv. Ciprijana u Gatima. Studenticama je u Gatima o povijesti Poljičke republike, poljičkom statutu, popima glagoljašima, kulturnom značaju sakralnih objekata i drugim osobitostima toga kraja rječito govorio Bože Ujević.

Uslijedio je posjet crkvi Sv. Klementa na mjesnom groblju u Gornjem Sitnom, podno zvjezdarnice, da bi nastava bila okončana posjetom samom Zvjezdanog sela Mosor. Za goste s Filozofskog fakulteta je s terase objekta upriličeno razgledavanje okolice panoramskim dalekozorom: promatrani su Vickov stup, vrhovi Sv. Jure na Mosoru i Biokovu, supetarska luka, te grad Split.