Mamut: Mora se ‘ispeći’ zanat, učiti od drugih, pa tek s dobrim biznis planom krenuti na tržište

Svi mladi teže otvaranju nečega svog, obrta, no to je potpuno krivo ako nemaju iskustva. Mora se prvo ‘ispeći’ zanat. Putovati po svijetu, učiti od drugih, u mom slučaju, chefova, a kad se odlučite za posao napraviti dobar biznis plan i krenuti, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Tea Mamut, splitska slastičarka svjetskoga glasa i vlasnica brenda 0’š kolač. Savjet je to koji daje mladima koji razmišljaju o otvaranju svog obrta i ulaska u poduzetničke vode.

Ona je svoj san pretvorila u ozbiljan biznis, a u razgovoru s urednicom podcasta Poslovni đir, Ojdanom Koharević, prisjetila se razloga zašto je i kako zavoljela slastičarski poziv, koji je mnogima, pa i njoj, bio san iz djetinjstva.

– Slastičarstvo se nije ozbiljno doživljavalo, a učenici koji nisu imali dobar uspjeh u školi birali su slastičarstvo. Potječem iz obitelji u kojoj se nešto kuhalo, uvijek sam se igrala, kod bake sam imala svoju malu kuhinju…., prisjeća se Tea navodeći kako se prekretnica u njezinom životu dogodila u dobi od 16-17 godina. Tada je bila na obiteljskom putovanju na Novom Zelandu gdje je pronašla kavanu koja je nudila muffine i kave, a vlasnica mi je kasnije poslala email kako bi tu franšizu dovela u Hrvatsku.

Na žalost, od te poslovne ideje nije bilo ništa, no to joj je dalo novi smjer u životu – shvatila je da želi raditi nešto veliko i svoje.

– S vremenom je kulinarstvo postalo sve zanimljivije, a u međuvremenu sam završavala zubotehničku školu, plesala balet…. Slastičarstvo je bilo u srcu, ali još uvijek po strani u životu.

U trenutku kad je trebala odlučiti čime će se doista baviti u životu, gledala je emisiju o Culinary Institute of America, kada se dogodila sudbonosna tatina rečenica: Tea, zašto ne bi pokušala!

– U svibnju sam maturirala, u prosincu sam bila u Americi, kaže Tea dodajući kako je riječ o prestižnoj školi kuhanja s dugogodišnjom reputacijom, a o njezinoj popularnosti najbolje govori udomaćeni, drugi naziv, ‘Kulinarski Harvard.’ Tea je i danas jedina Hrvatica, slastičarka sa završenim školovanjem u toj američkoj školi. Cjelovit, vrlo informativan, analitičan i inspirativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Nakon američkog iskustva, privatni biznis nije došao odmah, radila je mnogo za druge, učila i ‘brusila’ zanat i tek prije par godina odlučila krenuti u privatni posao.

– Tako sam i zaključila da se dalje realiziram radeći za sebe. Tako je i došla ideja za ime tvrtke, u čemu mi je pomogla prijateljica iz Amerike kojoj sam stalno govorila ‘o’š ovo, o’š ono’ , pa je predložila zašto se tvrtka ne bi zvala baš tako, uz smiješak će Tea.

Na samim počecima poduzetništva radni dan joj je trajao od jutra do noći, zasigurno jednim dijelom i zbog neiskustva, no drugim dijelom zbog ogromne i spore birokracije kojoj svjedoči većina hrvatskih poduzetnika.

– Da sam barem mogla otići na tečaj da saznam sve, pitala sam kolege i zapravo polako ulazila u ozbiljno poduzetništvo, kaže Tea Mamut.

Njezina proizvodnja je posebna i zbog toga što sve radi ručno, u limitiranim količinama, bez masovne proizvodnje. Želeći raditi proizvode od prirodnih sirovina, u početku joj je nedostatak pravih sastojaka bio veliki problem.

No, uz puno posla u proizvodnji i prodaji kolača, otvorio se novi smjer u poslu, ‘destination weddings’ jer mnogo parova koji stižu iz inozemstva, a žele se vjenčati upravo u Dalmaciji.

Sada je iza nje već sedam godina rada, no osim što nije otišla u masovnu proizvodnju, ostala je i u malom prostoru slastičarnice u središtu Splita.

– Htjela sam ostati u svom malom prostoru i raditi cijelu godinu, zaključila je razgovor za PoslovniFM Tea Mamut.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM