Ljeto i zdravlje starijih

U prostorijama Centra Zlatno doba Udruge ‘MI’ – Split u utorak, 4.6. u 10 sati, u organizaciji Udruge ‘MI’ – Split i nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ održat će se gerontološka radionica

Tom prilikom će Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva održati predavanje na temu ‘Ljeto i zdravlje starijih osoba’ te svima izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi.

Visoke temperature, vruće i sparno vrijeme, s visokim postotkom vlage u zraku, predstavljaju opterećenje za organizam, posebno osjetljivih skupina – osobito kroničnih bolesnika i starijih osoba. Izuzetno je važno preventivno djelovati kako bi se otklonile moguće posljedice po zdravlje starijih osoba što je ove godine posebno izraženo zbog pandemije COVID-19 koja predstavlja kao i vrućina povećani rizik po zdravlje osoba starije životne dobi.

Opasnosti pregrijavanja tijela osobito su izražene kod starijih osoba, čiji je organizam već oslabljen brojnim bolestima. Naime, fizičke promjene metabolizma koje nastaju s godinama nepovoljno utječu na mehanizam regulacije tjelesne temperature.

Ojdana Koharević