Kongres marijanskih svetišta u Sinju

Tradicionalni, treći kongres Duhovna baština marijanskih svetišta održat će se od 21. do 23. lipnja 2024. godine u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja i Svetišta Gospe Sinjske te uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva.

Kongres će okupiti svećenike, redovnike i redovnice, istaknute teologe, povjesničare, medijske, kulturne i turističke djelatnike i vjernike koji će podijeliti svoja saznanja, iskustva i vizije o značaju marijanskih svetišta u očuvanju i promicanju duhovne baštine te suživotu s vjerskim turizmom. Očekuju nas inspirativna predavanja, panel diskusije, svete mise i kraće hodočasničke rute koji će produbiti naše razumijevanje i ljubav prema Gospi i marijanskim svetištima.

Na Kongresu će gostovati upravitelji svetišta brojnih naših marijanskih svetišta kao i iz svetišta iz Bosne i Hercegovine. U radu kongresa sudjelovat će i nadbiskup Mieczysław Mokrzycki iz ukrajinskog Lavova, Rafał Wilk, zamjenik priora Svetišta Gospe Čenstohovske iz poljske Jasne Gore, svetišta koje je simbol vjerske slobode, a time i srce Poljske i njezino nacionalno svetište te Robert Adamczyk iz poljskog Licheńa.

Vrijedi istaknuti i izložbu hrvatskih svetaca i blaženika umjetnice Iris Mihatov Miočić, a druženje će i pjesmom popratiti Klapa Sinj, tenor Vladimir Garić te Kiara Generalić uz instrumentalnu pratnju Ivana Peraka. U klaustru crkve Čudotvorne Gospe Sinjske bit će prikazan dokumentarni film autorice Zrinke Krešo, Put Gospe, o hodočašću iz Rame do Sinja.

Svi zainteresirani sudionici trećeg kongresa Dani duhovne baštine marijanskih svetišta mogu svoje sudjelovanje prijeviti putem poveznice na stazagospisinjskoj.hr/ .

Ojdana Koharević