Izložba učenika iz Klisa i Dugopolja

Izložba najmlađih polaznika Kreativnog centra Studija 21 otvara se ovoga četvrtka u 20 sati. Izlažu polaznici radionica održavanih u Kreativnom centru Studija 21 u Splitu, u Hrvatskom domu Split, OŠ Petra Kružića Klis i u OŠ Dugopolje.

Izložba će predstaviti radove djece koja su sudjelovala u radionicama, pružajući uvid u njihov napredak i kreativne talente. Ovo je izvrsna prilika da se upoznate s radom centra i podržite mlade umjetnike u njihovom razvoju.

‘Jedna od najbitnijih stavki svakog kreativnog stvaralaštva je znatiželja, a ona se najbolje potiče uz aktivnost koju često kao odrasli zaboravimo ili čak, potaknuti određenim samonametnutim inhibicijama, namjerno potisnemo; kroz igru.

Nizozemski povjesničar kulture Johan Huizinga tvrdio je da su igre primarni uvjet za stvaranje ljudskih kultura. Igra je besplatna, predstavlja slobodu, nije običan ili stvarni život, razlikuje se od običnog života po svojim pravilima i svom redu i ne iziskuje nikakav materijalni interes i nikakvu dobit, a najvažniji ljudski i kulturni aspekt igre je da je zabavna.

Stimulacija kreativnosti kroz usmjereno izražavanje raznim likovnim tehnikama kontinuirani je cilj svake održane radionice i svake prikazane izložbe. Poučavanjem estetsko – likovnog jezika interdisciplinarnim pristupom pridonosi se upoznavanju i razvijanju potencijala likovnog stvaralaštva mladih kroz ludički pristup poticanja raznih korisnih mentalnih procesa: percepcije,

razmišljanja, imaginacije, volje, također postignuto i uz fino brušenje izražajno – oblikovnih sposobnosti. Ako je vrijeme najvrjednija ljudska valuta, onda je vrijeme provedeno u kreativnim aktivnostima, koje pridonosi zbližavanju i boljem međusobnom razumijevanju kroz zajedničke aktivnosti, neizmjerno vrjednije’, iz predgovora, prof. Damjan Barić.

Program Periferna mreža i izložba je organizirana uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Zaklade Kultura nova.

Ojdana Koharević