Izložba ‘Tamo gdje su moji korijeni’

Hrvatska matica iseljenika Split, Muzej Grada Kaštela i Jorge Luis Subiabre Matiacha pozivaju na otvorenje izložbe pod nazivom „Tamo gdje su moji korijeni“ koja će se održati u petak 10. svibnja. 2024. godine u dvorcu Vitturi, s početkom u 19 sati uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

Idejni realizator ove biografske izložbe je pisac, fotograf i dizajner Jorge Luis Subiabre Matiacha, koji na ovaj način želi odati posvetu svom pradjedu Tomi Matijaci, kako bi ga tako vratio u voljenu mu domovinu Hrvatsku.

Jorge Luis Subiabre Matiacha rođen je i odrastao u Punta Arenasu u Čileu, potomak je četvrte generacije Hrvata iz Čilea, točnije, njegov pradjed, s majčine strane, Tomo Matijaca, uputio se davne 1903. godine, iz Kaštel Lukšića u daleku Južnu Ameriku, u Čile, u grad Punta Arenas. Jorge je po struci diplomirani grafički dizajner i viši ekonomist međunarodnog poslovanja, a po srcu i talentu, zaljubljenik u hrvatsku i patagonsku kulturnu baštinu, te prvi Čileanac hrvatskih korijena koji je autor trojezične knjige “Otisci i tragovi Hrvata u Punta Arenasu”, nagrađenu od strane čileanskog ministarstva za kulturu. Jorge je fotografskim portretima dokumentirao potomke hrvatskih iseljenika u čileanskoj Patagoniji. Po dolasku u Hrvatsku, prezentirao je svoj autorski rad kroz niz izložbi portreta potomaka hrvatskih iseljenika, kako u Zagrebu tako u Splitu, Braču i Puli.

Izložbom “Tamo gdje su moji korijeni”, Jorge je na 49 fotografija prikazao prvu i drugu generaciju Hrvata useljenika iz Čilea, koji su otišli u daleko i nepoznato, tražeći bolju budućnost, oboružani samo svojim poštenjem, teškim radom, te vjerom i nadom u bolje sutra. Upravo tim “oruđem” i talentima, obogatili su kulturu i kulturnu baštinu Čilea, te doprinijeli svim sferama društva, od znanstvene, socijalne, ekonomske i sportske zajednice. Potomci Hrvata, prve i druge generacije, i dalje nastavljaju obogaćivati čileansko-hrvatsku kulturu i kulturnu baštinu.

Izložba će se održati uz potporu Hrvatske matice iseljenika, Splitsko – dalmatinske županije, Grada Kaštela, Muzeja Grada Kaštela, Musea Regional De Iquique te kaštelanskog ogranka Matice hrvatske. Posebne zahvale za realizaciju ove izložbe, autor je uputio Anti Ćaleti, voditelju Hrvatske matice iseljenika Split, na podršci i entuzijazmu po pitanju teme iseljenika, te Blanki Šestan iz Studija dobrih ideja, kao kreativnom direktoru izložbe.