Izložba Krešimira Katušića u Sveučilišnoj galeriji

Samostalna izložba akademskog kipara Krešimira Katušića pod nazivom “Arhé i stanje kompleksne ravnoteže” otvorena na prvom katu Sveučilišne galerije. O umjetniku je biranim riječima uvodno govorila voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić, kazavši, među ostalim, kako je diplomirao pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Mire Vuce te doktorirao na istoj visokoobrazovnoj instituciji, pod mentorstvom akademika Petra Barišića i prof. dr. sc. Žarka Paića. Inače, ovo je Katušiću drugi put da izlaže u Sveučilišnoj galeriji.

– Kako evolucija umjetnosti prati evoluciju društvenih znanosti i znanosti općenito, sve je izglednija pretpostavka da će umjetnost u budućnosti živjeti isključivo kroz suvremenu tehnologiju. Iako se takav scenarij čini vjerojatnim, promatrajući rad Krešimira, i poznavajući njegov opus, primjećujem stanoviti odmak od takvog promišljanja. Naziv njegove izložbe „Arhé i stanje kompleksne ravnoteže“ jasno pokazuje njegovu sklonost prema praiskonskom, onome najdonjem nečega. Arhé je grčka riječ koja simbolizira upravo taj prapočetak, a Krešimir se vraća prvotnom likovnom jeziku i iz njega crpi svoju inspiraciju. Iako bi neki mogli smatrati da je takav pristup anakron, uvjeravam vas da to nipošto nije slučaj. Krešimir je suvremeni autor i to se javno odražava u njegovim radovima – predstavio je umjetnika Katušića i njegove izložene umjetničke radove doc. art. Đani Martinić, pročelnik Odsjeka za kiparstvo Umjetničke akademije u Splitu.

Istaknuo je kako Katušić istražuje pravu vrijednost prvotnog, likovnog jezika kroz svoje stvaralaštvo.

– Kao što naš verbalni jezik ima svoja pravila, tako i likovni jezik ima svoje zakonitosti u kojima su prožeti ravnoteža, dinamika, volumen, proporcija i ritmika. Krešimir sve te elemente utjelovljuje u svom radu na vrlo suptilan, kreativan i osebujan način. Dok je u znanosti teško napraviti vremenski most od prvog početka do današnjice i budućnosti, u umjetnosti to nije slučaj. Krešimir svojim radom upravo to uspijeva postići, demonstrirajući kako se umjetnost može povezati s vječnim prapočecima, a istodobno ostati suvremena i relevantna – zaključio je Martinić.

Katušić je izrazio zadovoljstvo što opet izlaže u Sveučilišnoj galeriji, zahvalivši Heleni Trze Jakelić i pohvalivši izlagački program i profesionalnost Galerije. Kazao je kako radovi na izložbi nisu potpisani jer svaki posjetitelj ima svoj doživljaj. Samom tom činjenicom je želio otvoriti dijalog s publikom koju je na kraju izlaganja pozvao da postavi pitanja i podijeli dojmove o izložbi.

– Ja osobno kroz skulpture pokušavam protumačiti svijet i ono što doživljavam i percipiram u svojoj sredini, a ne mora značiti da drugo biće vidi to na isti način. Iako svi prolazimo iste procese i na putu života prolazimo slična iskustva. Izložba je simbolična i zanima me ono što je svevremensko, ono što nadilazi nešto što je moda, trenutno i prolazno. Možemo li uz utjecaj tehnologije i dalje ostati ljudi i dalje živjeti svoj život, stjecati iskustva koja su nam potrebna kao ljudskom biću da bi se razvilo? – zapitao se Katušić, rekavši kako se koristi drvom, jer ima svoju energiju i dozvoljava određenu manipulaciju, upravo su i radovi na ovoj splitskoj izložbi napravljeni u hrastu i jasenu. Katušić je kazao kako nastoji stvarati događaje, koji komuniciraju i stvaraju odnos s posjetiteljima.

Posjetitelji će ovu izložbu moći razgledati do 16.srpnja.

Ojdana Koharević