ISABS 2024. – znanstvena elita u Splitu

Otvoren je 13.ISABS, jedan od najvećih kongresa iz primijenjene genetike i translacijske medicine, a Split je time postao centar  medicinskog i znanstvenog svijeta.

Znanstveni kongresi koje organizira International Society for Applied Biological Sciences (ISABS) u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic, American Academy for Forensic Sciences i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina predstavljaju jedan od najvećih svjetskih znanstvenih brandova iz područja personalizirane medicine te kliničke, forenzičke i antropološke genetike.

ISABS je 1997. godine osnovao prof.dr. Dragan Primorac, a od početaka u vodstvu ISABS-a su prof.dr. Moses Schanfield (George Washington University) i prof.dr. Stanimir Vuk-Pavlović (Mayo Clinic).

-Danas govorimo o proizvodnji organa u laboratoriju, analizi cijeloga genoma, novim iskoracima u forenzičkoj genetici kako bi otkrili počinitelja kaznenog djela iako nemamo njegov profil u DNA bazi podataka. Isto tako govorimo o podacima u borbi protiv karcinoma, analiziramo jednu pojedinačnu stanicu kako bi dobili njeno profiliranje, o tome da pacijenti koji imaju karcinom imaju različitu mutaciju u tkivu, o razvoju nove imunoterapije i potpuno novom konceptu. To je molekularni pristup razumijevanju mehanizma nastanka bolesti, kazao je dr Primorac.

ISABS je u Split privukao brojne goste iz svijeta, no postao je i važan društveni  događaj jer su otvaranje uveličali Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, Tonči Glavina, ministar turizma i sporta RH, prof.dr. Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, prof.dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, Ivan Bilić, predsjednik Uprave Hajduka i brojni drugi.

Zbog značaja konferencije i novih iskoraka u medicini koji će se predstaviti tijekom kongresa, u radu kongresa po prvi put u Hrvatskoj sudjeluju članovi Zdravstvene komisije Europskih olimpijskih odbora kao i vodstvo International Regenerative Medicine Experts Society.

U radu dosadašnjih kongresa sudjelovalo je deset dobitnika Nobelove nagrade te više od 6.000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Republiku Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija iz područja znanosti, zdravstva i inovacija.

U radu i ovogodišnjeg Kongresa sudjeluju dobitnici Nobelove nagrade među kojima su Sir prof.dr. Richard Roberts, prof. dr. Aaron Ciechanover, prof. dr. Gregg Semenza i prof.dr. Svante Paabo.

Ojdana Koharević