HRVATI NA POSTOLJU U MRAMORNOM MORU

Od 29.05 do 01.06. u turskom Ocaklaru održano je Euroafričko prvenstvo u podvodnom ribolovu za muškarce i žene. Predvođena izbornikom Dejanom Mickovićem te trenerom Andrejom Simčićem, muška reprezentacija u sastavu Antonio Buratović, Slaven Čubrić, Sandi Peruško, Petar Prkić, Matej Njavro i Josip Urti osvojila je srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji, dok je ženska reprezentacija u sastavu Ivana Bralić, Kristina Šiprak i Gabrijela Milićević kući donijela broncu.

Otišli smo na prvenstvo bez puno očekivanja jer smo imali novih članova u timu, a i ja sam friško izabrani izbornik. Znali smo da neće biti lako, ali odmah smo svi kliknuli i stvorila se jako dobra i pozitivna atmosfera u reprezentaciji što je svakako pridonijelo ovom sjajnom rezultatu – podijelio je s nama vidno umoran, ali izuzetno zadovoljan izbornik Micković.

U pojedinačnom plasmanu Hvaranin Antonio Buratović osvojio je broncu između 56 podvodnjaka iz 18 zemalja.  Ženski dio ove ribolovne ekspedicije predvodila je  Splićanka Ivana Bralić. U konkurenciji od 16 natjecateljica iz 6 zemalja osvojila je drugo mjesto.

Situacija u moru nije bila dobra. Kao što smo i predviđali bilo je jako mutno, hladno i sa malo ribe. Odmah smo krenuli sa pripremama i u roku dva dana smo shvatili kako moramo pretražiti što više terena i ribu pronaći u plitkom moru. Lovilo se uglavnom kavale, vrane i drozdove, dok su dublji zaroni bili rezervirani za ugore – pojasnio je izbornik hrvatske reprezentacije.

Koliko je bilo teško prilagoditi se uvjetima ribolova u Mramornom moru najbolje pokazuje pogled na konačne rezultate natjecanja. Uvijek izvrsni Španjolci uz dosta muke zauzeli su treće mjesto, a iskusni talijanski podvodni ribolovci nakon dugotrajnih priprema na kraju dvodnevnog natjecanja ostali su bez pobjedničkog postolja u ekipnom i pojedinačnom plasmanu. Kako se i očekivalo, odlično poznavanje terena i uvjeta ribolova najbolje su iskoristili domaćini i osvojili zlatne medalje u muškoj konkurenciji.

Što još reći, osim da sam jako sretan i zahvalan svima. Ovo je zaista povijesni rezultat za Hrvatsku. Svi su bili jako entuzijastični, bili smo tim koji je nesebično pomagao jedan drugom i upravo to nas je dovelo do ova četiri sjajna odličja – zaključio je izbornik Micković.

Fotografije: Apneapassion Magazine