Festival glumaca amatera u Vodicama

Drugi dio 64. Festivala hrvatskih kazališnih amatera  započinje u Vodicama u petak, 17. svibnja u 14 sati, a završava u nedjelju, 19. svibnja u 20 sati svečanom objavom nominacija i proglašenjem nagrađenih u devet kategorija.

FHKA najveća je i najprestižnija smotra najboljih predstava amaterskih skupina koju već 64 uzastopne godine organizira i vodi Hrvatski sabor kulture, a desetu godinu za redom suorganizator i domaćin je Centar za umjetnost i kulturu, nekada Pučko otvoreno učilište Vodice.

Na ovogodišnjem repertoaru Festivala uvrštena je 21 predstava koje su renomirani kazališni djelatnici odabrali između 132 prijavljene. Nakon prošloga vikenda tijekom kojega smo pogledali 9 predstava, pred nama su intenzivna tri festivalska dana s preostalih 12 predstava. Sve predstave se igraju pod budnim okom Prosudbenog povjerenstva kojeg ove godine čine: Iva Srnec Hamer, redateljica i kazališna pedagoginja; Boris Kovačević, redatelj te Igor Tretinjak, teatrolog i kazališni kritičar.

Oni će prosuditi koji su kazališni entuzijasti bolji od najboljih, proglasiti nominacije i nagrađene u devet kategorija. Na svečanosti zatvaranja Festivala doznat ćemo tko će ove godine ponijeti nagrade za: najbolju žensku i mušku sporednu ulogu; najbolju mušku i žensku ulogu; nagradu za režiju; nagradu za dramski tekst ili prilagodbu; nagradu za njegovanje kulturne baštine; nagradu za inovativnost i onu najprestižniju, nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

S obzirom na prvi dio Festivala i kvalitetu odigranih predstava, amaterska se kazališta sve više približavaju onim profesionalnima.

Ulaz na sve predstave je slobodan.

Ojdana Koharević