Dr Roje govori o alergijama

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH) – podružnica Split u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“ i HLZ – podružnicom Split, organiziraju predavanje:

‘Alergijski rinitis – borba koja traje’

Alergijske bolesti imaju karakter moderne epidemije. Više od 20% svjetske populacije boluje od alergijskog rinitisa (AR), astme ili atopijskog dermatitisa. Iako lako prepoznatljiva bolest, AR u velikom broju slučajeva ostaje nedijagnosticiran i neliječen. Kaže se da je AR “siroče” među “velikim” alergijskim bolestima (astma, urtikarija), jer se njegovi simptomi u odnosu na simptome donjih dišnih putova i kožne simptome doimaju najmanje značajnim. Iako su nam na raspolaganju efikasni lijekovi čija je učinkovitost i sigurnost ispitana brojnim kliničkim istraživanjima, rezultati liječenja često izostaju. Razloge za to treba tražiti u nedovoljnoj informiranosti bolesnika i liječnika o sigurnosti i efikasnosti pojedinih lijekova što rezultira smanjenom suradljivošću i neuspjehom liječenja. Zato vam želim skrenuti pozornost na brojne jednostavne i jeftine postupke i pripravke koje možete koristiti bez straha i bez predrasuda u vašoj borbi protiv simptoma alergijskog rinitisa pri čemu nikako ne smijete zanemariti osnovnu preporučenu terapiju.
No da biste lakše razumjeli kako ga liječiti, morate razumjeti što je alergijski rinitis i kako ga prepoznati. Odavno je poznato da je prava informacija najsigurniji put do uspjeha.

Predavač je prof. prim. dr. sc. Željka Roje, dr. med. spec. otorinolaringologijje i kirurgije glave i vrata.

Predavanje će se održati ovoga ponedjeljka u 19 h u kinoteci ‘Zlatna vrata’, Dioklecijanova 7. u Splitu.
Ojdana Koharević