Dina Levačić oplivala je 10.otočić u projektu ‘104 Dalmatinca’

Dina Levačić oplivala je 10.otočić u projektu ‘104 Dalmatinca’, a riječ je o otoku Jabuci. Jabuka je nenaseljeni vulkanski otočić, udaljen od Komiže na Visu oko 70 km.

Na karti Jabuku vidimo kao malu točkicu i baš zbog toga je svima misteriozan i zanimljiv otočić. Na njega se teško može pristati, nema plićeg dijela već je tamo dubina više od 260 metara. Na krajevima otoka nema prirodnih izbočina, pa se teško igdje može usidriti i time se otežava dolazak na otok. Uz to Jabuka je na udaru svih vjetrova, pa će i oni slabi izazivati velike valove što dodatno otežava dolazak.

Otočić je izrazito neprohodan zbog strmina koje su po cijelom otoku izražene. Bez obzira na vjetrove, strmine i sve moguće smetnje ipak je bilo nekoliko vještih jedriličara koji su se uspjeli popeti na vrh otoka Jabuke i od tamo zabilježiti prekrasan pogled na plavetnilo mora.
Neki Jabuku nazivaju i Crna piramida, zbog njenog oblika i vulkanskog porijekla. Crne stijene građene su od magnetita, te će vam zbog toga u blizini kompasna igla potpuno „poludjeti“ i kompas neće biti od pomoći.
Na otoku se održala endemska vrsta crne gušterice i biljni strogo zaštićeni endemi – jabučka i žljezdasta zečina. Od 1958. otok je proglašen geološkim spomenikom prirode.
Ojdana Koharević