Delmati dogodine u Splitu

Međunarodni projekt i izložba ‘Delmati: snaga zajedništva’ u petak je  predstavljen u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a izložba o Delmatima dogodine stiže u Split, u Arheološki muzej.

Projekt ima cilj zaštitu arheoloških lokaliteta i provedbu sustavnih istraživanja prapovijesne ostavštine Delmata čiji nesalomljiv duh osjetno živi tisućama godina u Dalmaciji koja po njima nosi ime.

-Po prvi put s našim muzejima i muzejima u BiH radimo veliku izložbu kako bismo približili ovo ilirsko pleme. Sredstva u ovakve projekte ulažemo kako bismo educirali javnost o našoj baštini, a ova izložba bit će zanimljiva i gostima. Od Tomislavgrada preko Sarajeva i Livna, izložba će završiti u Splitu, a nadam se da će nastaviti i dalje diljem Europe, izjavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. Dodaje kako Županija kontinuirano ulaže sredstva u ovaj projekt i arheološka istraživanja vezana uz Delmate te je najavio daljnji rad na sustavnoj zaštiti Delmata i očuvanju arheoloških nalazišta. Predstavljanju projekta je u ime Županije nazočila i dr Meri Maretić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo, kulturu i tehničku kulturu.
Ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Daria Domazet smatra da su Delmati nepravedno zapostavljeno. -Želimo ispričati priču od Kupreške visoravan do Jadrana. Baštinici smo zajednički identitet i bez obzira na granicu on je prisutan i danas u svima nama. Sav ovaj prkos i dišpet protkan je u našim genima i želimo Delmate oživjeti i pokazati ih široj zajednici kako bi ljudi saznali o njihovoj svakodnevici i običajima, rekla je Domazet.
Na ovom projektu sudjeluje 11 muzejskih ustanova i Sveučilište u Mostaru, a muzeji su za ovu priliku otvorili vrata svojih depoa. Kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad Stipan Dilber podsjeća kako je središnje naselje Delmata bilo na Duvanjskom polju. -Upravo zbog toga izložba se otvara u Tomislavgradu. Upravo snaga Delmata koji se nisu pokoravali i njihov nesalomljivi duh potaknuo nas je na naziv izložbe. Iako imamo tu granicu, snagom zajedništva muzeja realiziramo ovaj projekt, izjavio je Dilber.
Imamo bogatu prošlost koju treba čuvati od zaborava, a projekt Delmati to najbolje dokazuje.
Ojdana Koharević