‘Carmina Burana’ otvara 70.Splitsko ljeto

‘Carmina Burana’ scenska kantata, poznato djelo Carla Orffa otvara 70. Splitsko ljeto na Peristilu 15. srpnja.

Izvedbama Orffove kantate za orkestar, zbor i soliste ravnat će maestro Ivan Hut, predstavu režira znameniti poljski redatelj Michał Znaniecki, a uz zbor i orkestar Opere HNK Split kao solisti nastupit će sopranistica Marcelina Román, kontratenor Franko Klisović i bariton Ljubomir Puškarić.

Dio ovoga ansambla predstavio se na konferenciji za novinare u HNK Split.

Sve dubioze oko činjenice kako manifestaciju ne otvara opera već kantata razjasnio je u uvodu druženja s novinarima Davor Vuković, iz odnosa s javnošću HNK u Splitu. – ‘Carmina Burana’ doista jest cantata, no ona je u scenskom smislu opera, naglasio je Vuković.

Vicko Bilandžić intendant HNK i ravnatelj Splitskog ljeta iznimno je zadovoljan izabranom predstavom, a posebno zbog toga jer se u svoj Split vraća maestro Hut. Koliko je publika zainteresirana za ‘Carminu Buranu’ najbolje govore podaci o prodanim ulaznicama: -Imamo 4 izvedbe ‘Carmine Burane’, a već smo prodali 1098 ulaznice što je rekord. Do sada je rekord imala Tosca s 994 prodane ulaznice.- kazao je Bilandžić.

Maestro Ivan Hut presretan je što će dirigirati na Splitskom ljetu: -Za mene je to povratak doma, nakon doškolovanja vratio sam se u Split. Peristil mi je oduvijek bilo tiha patnja, a to će biti veliki spektakl.- kazao je maestro Hut.

Zahvalan je i režiser Michał Znaniecki: -Kad sam prvi put režirao u HNK sanjao sam da napravim nešto na Peristilu. Specijalizirao se za predstave na stadionima, pustinjama, a čim sam ugledao Peristil znao sam da ovdje želim režirati operu. Osjećao sam se kao da sam se vratio doma, kazao je vidno oduševljeni režiser.

Novinarima se predstavio i kontratenor, Šibenčanin Franko Klisović, koji će nakon ‘Carmine Burane’ u Rijeci uskoro nastupiti i na carskom trgu Peristilu.

Publika i izvođači željno očekuju još jednu premijeru te se nadaju sadržajnom i zanimljivom ‘Splitskom ljetu’.

Ojdana Koharević