Predavanje o Šimi Starčeviću

Ogranak Matice hrvatske Split i Prokultura, Opservatorij kulturnih politika priređuju predavanje i razgovore o Šimi Starčeviću, jednom od zaboravljenih velikana hrvatske povijesti s naglaskom na jezikoslovlju.

Godine 1812., točno prije 212 godina Šime Starčević, župnik od Ličkog Novoga, napisao je na traženje francuske uprave tog vremena i maršala Marmonta hrvatsku gramatiku “Novu ričoslovicu iliričku” za potrebe francuske vojske i onih koji su u njoj služili. Rođen u Žitniku kod Gospića 1784. godine, obrazovan u Varaždinu, Grazu i Zagrebu, zaređen za svećenika u Senju, umro je kao župnik u Karlobagu 1859. godine, gdje mu je udruga Vila Velebita, tada na čelu s predsjednikom prof. dr. sc. Milanom Vrkljanom zajedno s predstavnicima Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj postavila spomenik. Znao je latinski, francuski, talijanski i njemački, čitao je sve slavenske jezike i dobro poznavao hrvatsku književnost. Svojom erudicijom, strastvenim domo-ljubljem i oduševljenjem francuskom kulturom, bitno je utjecao na kasnije formiranje svog sinovca Ante Starčevića.

Predavač je prof. dr. sc. Milan Vrkljan, rođeni Ličanin, liječnik, specijalist endokrinologije, pročelnik Zavoda za endo-krinologiju, profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s nizom titula i profesionalnih ostvare-nja, aktivan je sudionik recentne povijesti, te društvenog i političkog života Hrvatske. Dragovoljac Domovinskog rata 1991. godine, osnivač Ratnog saniteta na Ličkom ratištu za što ga je višestruko odlikovao predsjednik Države dr. Franje Tuđmana, saborski zastupnik u zadnjem mandatu, posvećen je afirmaciji vrednota hrvatske povijesti, kao i poticanju na politički angažman što šireg kruga intelektualaca Hrvatske. Kao predsjednik Vile Velebita posebno se posvetio isticanju uloge svećenika Šime Starčevića, kulturnog i jezičnog zaslužnika, istinskog europskog intelektualca svog vremena.

Predavanje će se održati ovoga četvrtka 16.svibnja u prostorijama Matice hrvatske Split, Marmontova ulica 1, drugi kat, u 18 sati.

Ojdana Koharević